beauty hair salon – studio Warszawa Wąwozowa 23

Smaczne przekąski dla osób z nietolerancją glutenu

Smaczne przekąski dla osób z nietolerancją glutenu

Maj 24, 2020

Cierpisz na nietolerancję glutenu i zawsze masz problem z tym, co smacznego zjeść na deser? Wszak większość wypieków przygotowywana jest na bazie mąki zawierającej gluten. Nie musisz rezygnować z przyjemności spożywania słodkich przekąsek. Wystarczy, że odrobinę zagłębisz się w temat przekąsek bezglutenowych, dorzucisz do tego szczyptę kreatywności oraz wygospodarujesz odrobinę czasu na samodzielne eksperymenty w kuchni, a z pewnością będziesz w stanie przygotować niejeden przepyszny deser bez zawartości glutenu, w których zakochają się Twoi bliscy.

Kilka pomysłów na desery bez zawartości glutenu

Jeżeli chcesz przygotować smaczny deser, w którym nie będzie ani odrobiny glutenu, to wybierz przepis na smaczne ciasteczka bez glutenu. Takie ciasteczka wbrew pozorom wcale nie są trudne w przygotowaniu. Przy odrobinie wprawy zajmie Ci to kilkanaście minut (przygotowanie ciasta). Dolicz jeszcze do tego czas potrzebny na pieczenie ciasteczek w piekarniku. Przepis na smaczne ciasteczka bez glutenu nie zawiera w swoim składzie mąki pszennej. Zamiast niej możesz do ciasteczek dodać na przykład kaszę jaglaną.

Takie ciasteczka zachwycą podniebienie nawet bardzo wybrednego smakosza. Nie jest to jedyny pomysł na ciekawy deser. Możesz sięgnąć także po nieco bardziej tradycyjne dania. Słodka przekąska, która wyjątkowo smakuje w jesienne popołudnie, to na przykład ryż zapiekany z jabłkami. Dodaj do niego większą szczyptę cynamonu i rozkoszuj się tym wyjątkowym smakiem.

Ciekawym pomysłem na pyszny i przede wszystkim zdrowy deser dla osób z nietolerancją glutenu będzie także kasza jaglana przyrządzona na słodko. Kaszę jaglaną ugotujesz w kilkanaście minut. Chcesz, aby była delikatna w smaku? Ugotuj ją w mleku! To propozycja dla tych, którzy nie mają problemu z laktozą. Do kaszy jaglanej ugotowanej na mleku możesz dorzucić garść ulubionych orzechów. Pasować będą do niej także suszone owoce. Mogą to być morele, brzoskwinie czy jabłka. Nie bój się eksperymentów w kuchni!