lip 19, 2021
Wysłodki, jako produkt uboczny przemysłu cukrowniczego są coraz powszechniejsze w żywieniu zwierząt hodowlanych. Wyróżniają się dużą smakowitością i są wysokoenergetyczną paszą. Sprawdź, jakie jeszcze zalety mają wysłodki buraczane i czym się charakteryzują!
Które wysłodki będą najlepsze? Rodzaje wysłodków buraczanych.
Wszystkie rodzaje wysłodków buraczanych wyróżniają się wysoką strawnością. Ze względu na zawartość wody, możemy nabyć wysłodki:
–mokre
–suszone
–prasowane
–uszlachetnione
Wyciek soku może być problematyczny, jeśli chodzi o wysłodki mokre. Takie wysłodki szybciej się także psują niż te w postaci suchej. Ich niewątpliwą zaletą jest jednak cena – są po prostu tańsze od od wysłodków buraczanych prasowanych i suchych. Wysłodki prasowane można zakisić i tym samym przedłużyć ich zdatność do spożycia. Wyróżniają się one również łatwością w ubijaniu oraz wyższym poziomem energetycznym. Wysłodki melasowane suche wspomagają utrzymanie prawidłowego środowiska w żwaczu. Odpowiednie zakwaszenie sprzyja działaniom profilaktycznym odnośnie kwasicy u bydła, a ponadto krowy mogą pobierać znacznie więcej suchej masy, co z kolei wpływa korzystnie na ogólne wyniki hodowli, w tym produkcję mleka i mięsa. Suche wysłodki mogą również występować bez dodatku melasy, ale wówczas potencjał energetyczny paszy jest nieco niższy.
Wysokoenergetyczna pasza – jakie jeszcze zalety mają wysłodki buraczane?
Pasza ta ma bardzo duży potencjał energetyczny – zwierzęta są mniej ospałe. Aby nie spowodować jednak otłuszczenia krów, należy pamiętać o tym, żeby zachować odpowiednie proporcje, szczególnie przy podawaniu jej krowom zasuszonym. Przestrzeganie dawek jest konieczne także w przypadku krów na początku i w środku laktacji. Tutaj zdecydowanie dawki mogą być większe, ale trzeba mieć na uwadze, że do wysłodków buraczanych konieczne jest włączenie kiszonek. Wśród zalet wysłodków warto wymienić łatwość podawania na stół paszowy oraz magazynowanie – dotyczy to przede wszystkim wysłodków buraczanych suchych. Dzięki niskiej zawartości ph, wysłodki działają stabilizująco na jelita i żołądki. Także małe ryzyko skażenia mytotoksynami sprawia, ze wysłodki są świetną alternatywą dla innych pasz.
Wysłodki – nie tylko w żywieniu bydła!
Wysłodki buraczane są doskonałą paszą nie tylko dla bydła. Można włączyć je do żywienia owiec, trzody i koni. Powodują one u zwierząt długo utrzymujące się uczucie sytości i są jedną z najlepszych pasz dla loch prośnych – konkurencyjna cena w stosunku do innych pasz jest tutaj niewątpliwym atutem. Młode loszki hodowlane mogą pobierać wysłodki niemal w dowolnych ilościach, dla loch prośnych wystarczy dawka na poziomie 4 kilogramów suchej masy na dzień. Zakup wysłodków suchych wiąże się z nieco wyższą ceną niż w przypadku wysłodków mokrych, ale jakość tych pierwszych, łatwość magazynowania oraz zalety zdrowotne są warte nieco wyższych nakładów finansowych.
Najnowsze komentarze