cze 15, 2019
Owoce gujawy wciąż nie są w naszym kraju zbyt popularne. Ta roślina z Ameryki Południowej jest wyjątkowo wartościowa, pełna witamin i minerałów. Różne odmiany gujawy charakteryzują się odmiennym zabarwieniem skórki i smakiem, jednak każda z nich to doskonałe źródło zdrowia.
Dlaczego warto jeść gujawę?
Gujawa to bogate źródło witaminy C, beta karotenu i witaminy A. Owoce dostarczają dużo łatwo przyswajalnego błonnika oraz potasu, magnezu, cynku i miedzi. Gujawa polecana jest osobom, które cierpią na różne schorzenia układu krwionośnego. Regularne spożywanie tych owoców wpływa pozytywnie na oczy, skórę i paznokcie. Duża zawartość witaminy C pozwala również na produkcję kolagenu w organizmie człowieka, który wpływa m.in. na kondycję skóry, stan jelit oraz wytrzymałość kości i stawów. W Ameryce Południowej i na Wyspach Karaibskich wykorzystuje się również napar z liści gujawy w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.
Odmiany i zastosowanie gujawy
Choć odmian gujawy jest niemal sto, na sklepowych półkach najczęściej gości gujawa truskawkowa, która charakteryzuje się czerwonym zabarwieniem miąższu owoców, przyjemnym, orzeźwiającym smakiem oraz aromatem truskawek. Gujawę można jeść na surowo jako samodzielną, zdrową przekąskę, można wykorzystać ją również do tworzenia konfitur i musów, kompotów, soków lub jako dodatek do lodów i słodkich wypieków. Suszona gujawa stanowi doskonałą alternatywę dla innych suszonych owoców do produkcji świątecznych kompotów lub jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
Najnowsze komentarze